Obiceiuri esențiale pentru o alimentație sănătoasă

Food

Despre alimentația sănătoasă încă nu s-a descoperit formula secretă care funcționează pentru toată lumea. De aceea, nutriția ar trebui să fie individualizată, conform nevoilor fiecăruia. Există totuși căteva reguli universal valabile, ce pot fi integrate cu ușurință în stilul nostru de viată.

O alimentație bogată în fructe și legume este primul pas care ar trebui adoptat dacă încercăm să implementăm obiceiuri sănătoase. Nutriționiștii au renunțat la calcularea gramajelor exacte atunci când vorbesc despre lucruri generale, dar există o cantitate optimă de fructe și legume, care ar trebui consumată zilnic. Astfel că, la recomandarea experților, ar trebui ca zilnic să avem în farfurie  un bol de  fructe (aproximativ 130g)  și două boluri de legume (aproximativ 260g). În acest fel se poate asigura doza zilnică de fibre și vitamine.

Alimentele integrale sunt o altă categorie alimentară ce nu ar trebui să lipsească din nutriția noastră. Cu cât consumăm alimente mai puțin procesate, cu atât suntem mai aproape de natură, și astfel, de alimentația ideală. Cerealele integrale, nucile sau semințele fac parte din alimentele integrale de origine vegetală. Ouăle, peștele sau fructele de mare se încadrează la alimente integrale de origine animală. Toate acestea conțin substanțe nutritive esențiale pentru funcționarea optimă a organismului nostru.

 

Produsele lactate reprezintă și ele o categorie extrem de importantă în consumul nostru alimentar. Pentru un organism încă în dezvoltare, acestea vor asigura cantitatea optimă de proteine, favorizând dentiția, osificarea și creșterea corectă per total. Pentru un adult, lactatele vor fi principala sursă de calciu. Singurul moment în care ar trebui să eliminăm complet această categorie din alimentația noastră este atunci când suntem intoleranți la lactoză, și asta doar cu un consult prealabil și recomandarea unor medici specializați. Astfel, sub îndrumarea unor experți în domeniu, putem găsi înlocuitorii potriviți pentru această categorie alimentară.

Adoptarea unui un stil de nutriție sănătos și corect nu se rezumă doar la îmbinarea diferitelor alimente sănătoase. O dietă echilibrată presupune organizarea mai multor aspecte din viața noastă. Trebuie să ținem  cont și de  cantitatea optimă de apă. Indiferent că vrem să slăbim, să ne îngrașăm sau să ne menținem,  consumul de apă va  influența procesul nostru, astfel că este recomandat să monitorizăm atent cantitatea lichidelor pe care le bem, și să ne asigurăm că o facem în cantități suficiente.

Implementarea unui orar pentru mesele noastre zilnice este un alt obicei pe care ar trebui să-l adoptăm cu toții. Nu doar că este un ritual foarte eficient pentru silueta noastră, dar mesele haotice consumate doar când simțim starea de foame ne pot lua prin surprindere. Astfel, evităm consumul de alimente procesate, facute rapid pentru a ne potoli foamea, și  mâncatul nocturn, extrem de nociv pentru digestia noastră.

De asemenea, mâncatul sănătos ar trebui să fie o experiență care să ne bucure, și nu să ne streseze. O alimentație sănătoasă ar trebui să fie balanța perfectă între hrănirea corpul cu energie și bucuria de a consuma produse care ne plac. Ne este poftă de o prăjitură? Atunci vom mânca acea prăjitură din toată inima, cu poftă și recunoștință, fără să simțim vreo urmă de vinovăție, după care ne întoarcem la alimentația noastră bogată în fructe, legume, fibre și proteine. Mâncatul sănătos, asemenea altor multe lucruri din viața noastră, este despre echilibru.